Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Featured Posts

  • Kesihatan Milik Semua

    Sed dignissim mauris nec velit ultrices id euismod orci iaculis. Aliquam ut justo id massa consectetur pellentesque pharetra ullamcorper nisl...

  • Kesihatan Milik Semua

    Sed dignissim mauris nec velit ultrices id euismod orci iaculis. Aliquam ut justo id massa consectetur pellentesque pharetra ullamcorper nisl...

  • Kesihatan Milik Semua

    Sed dignissim mauris nec velit ultrices id euismod orci iaculis. Aliquam ut justo id massa consectetur pellentesque pharetra ullamcorper nisl...

SELAMAT DATANG KE SHAKLEE ONE STOP CENTER

Wednesday, October 3, 2012

Pemakanan Seimbang



Salam n slm pagi semua....kali ni sya nak cita sikit pasal pemakanan seimbang yg sering kita dengor di tv n majalah....tapi apa sebenornya pemakan seimbang tu yek.....

Kebanyakan kita juga masih keliru dengan apa yang dimaksudkan dengan pemakanan seimbang dan hanya menganggap buah-buahan atau sayur-sayuran paling berkhasiat, sedangkan hakikatnya ia lebih daripada itu.

Lebih membimbangkan, sikap kurang prihatin mengenai pemakanan sihat menyumbang kepada pelbagai penyakit berkaitan makanan termasuk obesiti. Mengikut pakar kesihatan pemakanan seimbang merupakan tabiat memilih makanan yang hendak dimakan dengan tujuan memperbaiki atau mengekalkan kesihatan. Makanan yang seimbang perlu mengandungi nutrien seperti karbohidrat, protein, lemak, vitamin dan garam galian pada kadar yang betul.

Kekurangan nutrien boleh menyebabkan berlakunya malnutrisi. Manakala pengambilan makanan segera yang berlebihan tidak di galakkan, sebaliknya mengambil makanan yang tinggi zatnya dari segi protien, karbohidrat dan vitamin untuk mengekalkan tenaga harian. sya rasa cukup setakat ni...insyaallah lepas ni kita discus pasal penyediaan makanan pula ya...by

 





 

Camna nak sihat ya ???

salam n slmt ptg semua kwn2.....hri ni sya nak share skit lah pasal kesihatan, memandangkan kesihatan adalh milik semua so ....apa kata kita mulakan dgn perkara asas dululah ya...

Kita pasti penah dengar, jagalah 5 perkara sebelum datangnya 5 perkara, diantaranya "sihat sblm sakit". Kesihatan ni sangat penting, lebih - lebih lagi kita ni sebagai benda hidup. Kalau kita tak sihat, banyak perkara akan tergendala, pelajar tidak boleh ke sekolah, pekerja kena mc dan macam2 lagi.
 
Okey....cara yang paling mudah pastinya datang dari diri sendiri. Faktor utama ialah kebersihan diri. Membersihkan diri dengan betul, membasuh tangan, mandi, membasuh pakaian dan menjaga persekitaran supaya sentiasa bersih dapat mengelakkan dari gejala penyakit yang berbahaya...............so kta smua renung2kan lah ya.....

 

Tuesday, June 26, 2012

Testimoni Penjagaan Kulit

Testimoni Shaklee dari Puan Hasni: 

Ramai yang risaukan side effect negatif sekiranya mencuba sesuatu yang baru. Maka hari ni saya ingin kongsikan side effect pengguna shaklee yang mencuba set ckin care. Walau bagaimanapun, dia mendapat side effect yang positif.

Testimonial adalah dari costumer GenkiMomma.
Puan Hasni, yang asalnya mengambil set penjagaan kulit untuk masalah jerawat nya. Bukan sahaja masalah jerawatnya bertambah baik, beliau mendapat 4 lagi ‘kesan istimewa’ yang lain.
a’kum..saja nak kongsi. saya ms mengandung muka naik jerawat punya banyak. lepas bersalin jerawat xnak surut2. pastu skrg anak dah umur 1 tahun 8 bulan.saya still menyusu. saya betul2 fully breastfeed sampai ank umur 1 thn 4 bln.lepas tu kat rmh mmg menyusu sepenuhnya cuma kat taska saya bekalkan dgn susu formula. dah lama saya x pam susu.
baru2 ni saya ambil B-complex, Vita-C, Vita-E dan GLA untuk merawat jerawat dimuka. tup2 kesan lain plak yang dapat. masalah jerawat makin ok.susu bertambah. saya dah start balik pam susu.wlupun sbenarnya dah malas nak pam, tp dah rasa bengkak susu pam juga la.susu dah jd pekat pastu yang best slalunya tiap2 malam baby bangun 3 kali menyusu. sejak makan vitamin shaklee baby minum sekali saja masa mula2 nak tidur pastu x jaga langsung sampai ke pagi..

Alhamdulillah, sangat seronok membaca perkongsian dari Puan Hasni, nie. Terima kasih kerana beri keizinan kepada GenkiMomma untuk berkongsi dengan rakan-rakan lain di luar sana.Tujuan asal Puan Hasni ambil Set Skin Care Booster (B-Com, Vita-C, Vita-E & GLA Complex) ialah untuk merawat masalah jerawat sejak mengandung dan selepas melahirkan bayi. Namun, jom lihat apalagi ‘side effects’ yang Puan Hasni perolehi, wlaupun bayinya dah berumur 1 tahun 8 bulan:

(1) Masalah jerawat bertambah baik.
(2) Sudah berhenti mengepam sepenuhnya tatkala baby berusia 1 tahun 4 bulan, direct feeding malam sahaja. Namun, selepas mengamalkan set Skin Care, susu semakin bertambah, sehingga perlu mengepam susu semula walaupun baby dah berusia 1 tahun 8 bulan, kerana mengalami BENGKAK SUSU.
(3) Susu bertambah dan semakin pekat.
(4) Baby mudah kenyang, dan hanya bangun sekali sepanjang malam. Biasanya baby bangun 3 kali.
(5) Kesan dari No.4, ibu juga dapat tidur dengan lena tanpa gangguan, dan badan terasa lebih segar keesokan harinya.

Ya, inilah di antara “SIDE EFFECTS” (postif, ya!) yang anda akan perolehi apabila mengamalkan vitamin Shaklee dengan konsisten. Vitamin nie bukan ubat ya, hanyalah pemakanan tambahan yang akan mengisi ruang-ruang kosong di dalam badan.
Apabila anda cukup nutrisi, makronutrien & mikronutrien, tak perlu pening-pening dah carimilk booster. Pengaliran susu akan berlaku dengan lancar sekali, Insya Allah…

Testimoni Bersalin

Siapa yang tak kenal celebrity blogger yang juga model dan pelajar, Hanis Zalikha. Jangan tak tahu ibu beliau juga seorang model (tahun 80-an) dan masih anggun hingga kini. Aunty Nani Rostam banyak mengamalkan petua kecantikan.
Antaranya ialah PETUA SELEPAS BERSALIN ini:
(1) Balik sahaja dari hospital, minta suami cari daun sirih, buah manjakani dan rebus kedua-duanya sebanyak 7 helai daun sirih dan 7 biji manjakani. Reneh di dalam periuk tanah sehingga tinggal 2 cawan. 1 cawan diminum berama air kisaran kunyit. 1 cawan lagi di buat basuh bahagian pintu rahim. Kalau mahu cepat pulih, (mak mentua saya berpesan) suruh suami gosokkan buah manjakani di belakang batu lesung dan sapukan manjakani itu pada jahitan pintu rahim yang di gunting sewaktu melahirkan. Mak mentua saya tekankan lagi, suruh suami buat, supaya dia tak akan cari perempuan lain dan setia sampai bila-bila.
(2) Kemudian, kalau boleh cari bengkung perut dari kain yang panjang berjela dan ikat lipan iaitu bersilang-silang supaya perut boleh dibentuk menjadi ramping. Sapukan kapur sireh bercampur minyak kayu putih pada perut sebelum memakai bengkung. Kalau mahu ikatan kemas dan ketat, boleh memakai sambil berbaring.
(3) Makan makanan yang berkhasiat seperti ikan, daging ,sayur sawi, brokoli. Lobak putih dan daun turi juga bagus untuk menambah susu badan. Elakkan makan sayur-sayuran yang sejuk dan banyak angin seperti bayam, kobis dan sebagainya.
(4) Jangan terlepas waktu makan. Makan tepat pada waktunya. Pastikan kita makan dan minum tidak bertambah. Maksud saya makan hanya satu pinggan nasi dan minum segelas air. Jangan sekali-kali tambah.
(5) Bagi yang melahirkan anak pertama, anda boleh cuba makan semua jenis ikan atau sayur. Di situ baru kita tahu ikan mana yang kita makan akan menyebabkan terasa gatal.Sebab setiap individu ada alahan pada makanan yang berbeza. Misalnya saya pantang tak boleh makan ikan kembung, rasa gatal, tetapi kawan saya ok pulak. Jadi anda kena tahu mana makanan yang anda boleh ambil dan yang mana tidak.Jadi bila pantang anak seterusnya anda sudah dapat mendisplinkan diri anda.
(6) Ketika dalam pantang anda kena sentiasa jaga langkah anda dan jangan banyak berjalan kerana dikhuatiri kaki tersandung sesuatu dan menyebabkan darah turun lebih banyak dan akan terasa sakit di bahagian peranakan.
(7) Selain itu dapatkan food supplement yang terbaik seperti produk shaklee yang terdiri daripada vitamin e, zinc, vitamin c, b kompleks, multivitamin, susu protein dan alfafa yang baik untuk penyembuhan dan membina sel baru…..
http://1.bp.blogspot.com/_CQw5z9YY5SI/TOemS0wcYKI/AAAAAAAABz0/UhVtt84cXzs/s1600/IMG_0497.JPG
(8) Amalkan senaman ringan memanas badan sebelum anda mandi dalam masa 10 minit sehari agak memadai agar badan rasa ringan dan segar.
(9) Pantang anda akan terganggu sekiranya anak mendapat jaundice. Jadi bagi mengelakkannya, pastikan semua barangan bayi tidak terdapat walau sedikitpun warna kuning. Sekiranya dia masih terkena jaundice juga anda cari akar kayu di kedai ubat cina untuk merawat jaundice dengan merebus akar kayu tersebut dan airnya digunakan untuk memandikan bayi anda. Bayi boleh juga di jemur di bawah cahaya matahari pagi sebelum jam 8.30am. Sekiranya masih berlarutan bawa berjumpa doktor.
(10) Kalau anda boleh bertahan berpantang selama 40 hari tanpa menjejakkan kaki ke tanah dengan mengamalkan apa yang pernah saya amalkan itu, Insya Allah, badan akan sentiasa cergas dan awet muda. Begitulah saya mengamalkannya selama 7 kali beranak.
*Source: Nani Rostam & GenkiMomma
Aha, jangan tak tahu Aunty Nani Rostam juga mengamalkan vitamin Shaklee tau!
Nak cantik macam Aunty Nani Rostam?
Jom amalkan pengambilan makanan tambahan dari sumber semulajadi. Semestinya Shaklee!